Рекомендації для профілактики грипу та ГРВІ

Фото без опису

       З настанням холодів все більше людей звертається до лікарів з ознаками застуди, яка частіше викликається різноманітними вірусами. Симптоми, які викликаються цими збудниками дуже схожі, тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу гострих респіраторних вірусних захворювань (ГРВІ).
Особливе місце серед ГРВІ належить грипу. Грип справедливо називають королем інфекцій, беручи до уваги його повсюдне поширення, щорічні спалахи, епідемії, негативні соціально-економічні наслідки, несприятливий вплив на конкретну людину і суспільство в цілому. Все це робить актуальним проведення своєчасних профілактичних заходів спрямованих на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм людини. Грип дуже легко передається повітряно-крапельним шляхом. Навіть хворий із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів, до 7 днів.
      Зазвичай симптоми грипу з’являються раптово, найчастіше це: підвищення температури тіла до 38°С і вище; головний біль, біль у м'язах, біль у горлі; кашель; нежить.
Особливо вразливими до інфекції є: діти віком до 5 років; вагітні; люди похилого віку; хворі на діабет, хронічні легеневі та серцево-судинні захворювання. Правильна профілактика грипу допоможе захистити себе та оточуючих від зараження та запобігти поширенню небезпечних вірусів.
      Найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час для введення вакцини – початок осені, разом з тим, щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Вакцинація посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.
Корисні поради для профілактики грипу:
      Захворів – сиди вдома! Візьміть лікарняний. Грип швидко передається, тому так званий "трудовий героїзм" лише сприятиме поширенню інфекції.
      Уникайте близького контакту з хворим. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, одягни маску, тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби. Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки із вірусом.
Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим. Змінюйте серветки частіше, не використовуйте одну весь день.
      Мийте руки. Окрім основного повітряно-краплинного шляху, інфекція передається контактним шляхом, тому слід уникати рукостискань, скоротити до мінімуму перебування в громадському транспорті. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте антисептики для рук на спиртовій основі  та  вологі серветки. 
      Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
Провітрюйте та дезінфікуйте приміщення. Щоб знизити ризик вдихання заражених часточок пилу слід провітрювати приміщення (але уникати протягів) і проводити вологе прибирання 3-4 рази на добу. З цією ж метою можна проводити кварцювання (опромінення ультрафіолетовою лампою) повітря в приміщеннях. Важливо пам’ятати, що під час цієї процедури людина не повинна перебувати в кімнаті та в жодному разі не дивитися на кварцову лампу, оскільки це може викликати серйозне пошкодження сітківки ока, навіть сліпоту. Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезінфікуйте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
      Привчіть себе до корисних звичок. Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води (рекомендовано до 2 літрів рідини на день), вживати вітамінні напої: відвари з шипшини, калини, сухофруктів, морси, чай з лимоном та імбиром, харчуйтеся поживно. У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Необхідно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів. М’ясні та молочні продукти вживати не більше 2-3 разів на тиждень. Перевагу необхідно надавати морепродуктам та нежирним сортам м’яса (курятині, яловичині). Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу). В сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.
Бережіть себе та своє здоров'я!