Вода - фактор ризику поширення інфекційних захворювань

Фото без опису

 

        Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує: в літній період збільшується ризик виникнення та розповсюдження захворювань на інфекції, які передаються водним шляхом та викликаються різними видами збудників: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами.  Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.  

        Факторами передачі збудників інфекції служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти.

        Основними причинами невідповідності питної води можуть бути:

- відсутність належного рівня обслуговування та підтримання санітарно – технічного стану, як джерел централізованого водопостачання, так і колодязів з боку їх власників  (несвоєчасний поточний ремонт, очищення, знезараження);

- наявність джерел забруднення ґрунтових вод;

- не проведена своєчасна паспортизація громадських джерел водопостачання;

-  відсутність проведення  виробничого лабораторного контролів якості води;

- застаріле технологічне обладнання на джерелах централізованого водопостачання, що призводить до частих поривів;

- водорозбірні колонки  на мережах не герметичні, що призводить до вторинного забруднення;

- несвоєчасне проведення профілактичної дезінфекції тощо.

         З метою профілактики спалахів інфекційних захворювань, які передаються водним шляхом передачі, необхідно дотримуватися простих правил гігієни:

- для задоволення питних потреб та приготування їжі, користуйтесь водою, яка відповідає вимогам та є безпечною в епідемічному відношенні і має сприятливі органолептичні властивості;

- для пиття використовуйте тільки кип'ячену  воду;

- не використовуйте воду відкритих водоймищ для пиття, миття посуду, овочів, фруктів;

- не пийте воду з водопроводу , призначеного для технічних цілей;

- дотримуйтеся правил особистої гігієни (мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці);

- для дезінфекції джерел централізованого і нецентралізованого водопостачання застосовуйте спеціальні засоби, що мають дезінфекційні і антибактеріальні властивості;

- за відсутності питної води гарантованої якості, використовуйте якісну та безпечну фасовану питну воду промислового виробництва. 

       У разі виявлення перших ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль в животі, нудота, пронос, нежить, висип на тілі тощо) терміново зверніться за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням!  

Бережіть своє здоров'я та здоров'я близьких Вам людей!

 

 

                                                                            Баштанське районне управління

                                        ГУ ДПСС в Миколаївській області