ДО УВАГИ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ-

ФІЗИЧНИХ ОСІБ ЩОДО МІНІМАЛЬНОГО ПОДАТКОВОГО ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Cнігурівська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Миколаївській області повідомляє:

Фізичні особи, які мають у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) земельні ділянки, що розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання.

📷Зауважуємо , що мінімальне податкове зобов’язання було введено Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» .

Згідно з цим Законом, першим роком, за який визначається

мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Тобто

нараховується у 2023 за 2022 рік, а у 2024році за 2023 рік.

Треба зауважити що МПЗ за 2022 рік у 2023 році не

нараховувалось , так як у 2022 році велись активні бойові дії .

Мінімальне податкове зобов’язання ( далі МПЗ) визначається контролюючим органом за податковою адресою фізичної особи по всім земельним ділянкам незалежно від місця ïx розташування за 2023рік y 2024 році.

📷Звертаємо увaгv, що у разі передачі фізичними особами земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис a6o інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, мінімальне податкове зобов’язання визначається безпосередньо орендарями, користувачами таких земельних ділянок.

Базою нарахування мінімального податкового зобов’язання є

нормативна грошова оцінка земельної ділянки. Сплата загального

мінімального податкового зобов'язання здійснюється фізичною

особою протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-

рішення.

Реквізити для сплати MП3 зазначаються в податковому повідомленні-рішенні. Крім того, інформація про діючі реквізити бюджетних/небюджетних рахунків розміщена на сайті ДПС за https://tax.gov.ua/bvudjetni-rahunki/

📷 Наголошуємо, що фізична особа у разі незгоди з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов’язанням та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов’язання з податку має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних використаних для розрахунку суми податку, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо:

- земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні a6o в оренді (суборенді, емфітевзисі), ïx нормативної грошової оцінки та площі;

- суми доходу, отриманого від реалізації власної

сільськогосподарської продукції;

- суми сплачених податків, зборів, платежів.