Снігурівська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області інформує, що з 1 січня 2022 року всі фізичні особи – підприємці, крім єдинників першої групи, повинні застосовувати РРО, якщо вони отримують платежі готівкою або платіжними картками.

Застосування РРО підприємствами і ФОП регулюється Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі – Закон про РРО).

Податковий кодекс не регулює питання щодо РРО, крім одного моменту: він звільняє від РРО ФОП – платників єдиного податку першої групи. Решта платників податків повинні застосовувати РРО відповідно до вимог «профільного» Закону про РРО.
Щоб з’ясувати, чи потрібен вам РРО, треба визначити, чи здійснюєте ви такі операції, які реєструються через цей пристрій. Такі операції називаються розрахунковими.
Якщо ви здійснюєте розрахункові операції, вам потрібно їх реєструвати через РРО. Власне, тому абревіатура РРО так і розшифровується – реєстратор розрахункових операцій.


Що таке розрахункова операція?


Поняття розрахункової операції визначене у ст. 2 Закону про РРО. Це «приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця».

Кому можна не застосовувати РРО


З 1 січня 2022 року без РРО зможуть працювати тільки фізособи-підприємці – платники єдиного податку першої групи.
Перша група – це ті ФОП, які:


• не мають найманих працівників,
• здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках
• та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню;
• обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. За проєктом Держбюджету на 2022 рік, мінімальна зарплата на 1 січня 2022 року планується в розмірі 6500 грн. Отже, річний ліміт доходу в 2022 році буде 1085000 грн. У 2021 році цей ліміт становив 100200 грн.
Тобто ФОП-єдинник першої групи має працювати сам на себе, без найманих працівників. Він може тільки торгувати товарами вроздріб на ринках та/або надавати побутові послуги населенню. Перелік побутових послуг населенню, які може надавати ФОП першої групи, включає 40 видів побутових послуг, наведений в п. 291.7 ПКУ і є вичерпним.
Якщо ви є ФОП на єдиному податку першої групи, вам РРО не потрібен.
З 1 січня 2022 року всі фізичні особи – підприємці, крім єдинників першої групи, повинні застосовувати РРО. А саме:
• Всі ФОП-єдинники другої, третьої та четвертої групи;
• Всі ФОП на загальній системі оподаткування.
Повторюємо, РРО потрібен тільки в разі наявності розрахункових операцій. Якщо ФОП всі платежі отримує напряму від покупців на свій рахунок у банку, РРО йому не потрібен.

І наостанок нагадаємо, що РРО вже можуть бути не тільки апаратними, але й програмними.


ПРРО має чимало переваг, зокрема:
– суб’єкт господарювання за власним вибором та виходячи з власних потреб та фінансових можливостей обирає що йому більше підходить – РРО чи ПРРО;
– застосування ПРРО передбачає передачу даних до фіскального сервера без послуг еквайєра, експлуатація ПРРО не потребує сервісного обслуговування центрами сервісного обслуговування;
– застосування будь-якого ПРРО не вимагає його сертифікації чи проходження експертиз. Єдина умова – перебування ПРРО в реєстрі ПРРО;
– ПРРО може бути встановленим на смартфон, планшет, комп’ютер чи на будь-який інший пристрій, що підтримує операційну систему Windows, Android та має підключення до мережі Інтернет;
– реєстрація ПРРО в контролюючому органі здійснюється в режимі онлайн без додаткових документів та лише в електронній формі;
– обмін документами між ПРРО та фіскальним сервером здійснюється виключно в електронній формі, що виключає будь-які контакти суб’єкта господарювання з посадовими особами ДПС;
– наявність безкоштовного програмного рішення ДПС робить застосування РРО/ПРРО фінансово доступним;
– не потребує реєстрації та ведення КОРО.

 

 

 

 

Снігурівська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області