Фото без опису 

Кабінет міністрів України удосконалив норми харчування та організації харчування дітей у закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану.  Так, Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 внесені зміни до Постанови КМУ № 305 від 24.03.2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

30 жовтня 2025 року спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області була проведена нараду за участю керівників та відповідальних осіб за організацію харчування закладів загальної середньої освіти Баштанського району.

Фото без опису

Під час наради було обговорено зміни до попередніх правил, у тому числі щодо: 

- енергетичної та поживної цінності їжі, яка повинна відповідати віковим потребам згідно з нормами МОЗ;

- чотиритижневого сезонного меню, яке складається згідно з нормами споживання харчових продуктів;

- можливості включення перших страв до обідів;

- забезпечення безлактозними молочними продуктами дітей із лактазною недостатністю;

- збільшення норми порцій овочів для учнів віком від 11 років;

- збільшення кількості порцій картоплі, злакових та зернових для учнів, які отримують одноразове харчування (обіди);

- забезпечення учнів початкових класів безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом) у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгових категорій;

- змінення вимог до поділення на виробничі зони базової кухні, опорної кухні та харчоблоку отримувача готової їжі;

- порядку організації харчування під час перебування у захисних спорудах: визначено перелік продуктів тривалого зберігання, режим харчування, вимоги до приміщень і зон для приготування та споживання їжі;

- можливості списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо), та деталізовано механізм організації харчування в умовах надзвичайних ситуацій.

Постанова вводить новий додаток 16 із рекомендованими нормами споживання під час перебування у сховищах — від води та соків до білкових батончиків, консервованих овочів, каш і сухих сніданків.

Постанова набрала чинності з моменту опублікування та є обов’язковими для закладів освіти всіх рівнів та підпорядкування.

Звертаємо увагу керівників відділів освіти територіальних громад району, керівників закладів освіти про необхідність приведення перспективних меню у відповідність до вимог шляхом внесення необхідних змін та погодження відкоригованих меню з Держпродспоживслужбою.

Також, зазначені вимоги необхідно враховувати при здійсненні процедури тендерних закупівель.

         З питань проведення нарад, вебінарів можна звертатися до відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на електрону адресу basht.uvm@ukr.net