Фото без опису

«Одним із пріоритетів соціальної політики щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є розвиток сімейних форм виховання», - Ірина Пономарьова

Під час виступу в рамках засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке відбулося у Миколаєві 19 вересня, начальниця служби у справах дітей Миколаївської обласної військової адміністрації Ірина Пономарьова повідомила про те, що найкращим забезпеченням інтересів дітей на сьогодні є створення можливості для їх зростання у сімейному оточенні. Зокрема, влаштування родинних груп дітей до дитячих будинків сімейного типу.

«На сьогодні в Миколаївській області функціонує 42 ДБСТ, в яких виховується 292 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Окрім того, налічується 117 прийомних сімей в яких виховується 242 дитини. Ще 1772 дитини виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників», - зазначила Ірина Пономарьова.

▪️Пріоритетною формою влаштування дітей, за її словами, є усиновлення. Так, протягом поточного року громадянами України вже усиновлені 22 дитини.

Також, в умовах військового стану в області створено 2 ДБСТ та довлаштовано до функціонуючих ДБСТ 30 дітей.

Додатково функціонує 3 прийомні сім’ї. До нявних прийомних сімей довлаштовано 21 дитину, а також передано під опіку/піклування 190 дітей.

«Загалом, протягом цього року, до сімейних форм виховання влаштовано 241 дитина. Проте розвиток сімейних форм виховання в області триває й досьогодні», - додала пані Ірина.

👉🏻Натепер, за умови надання субвенцій з державного бюджету або залучення неурядових донорських коштів, 3 громади Миколаївської області виявили готовність виділення земельних ділянок для будівництва житлових приміщень для сімей з дітьми-сиротам та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

«Потреба у створенні ДБСТ сьогодні залишається, адже, на превеликий жаль, через різні життєві обставини, діти продовжують сиротіти, в тому числі і великими родинними групами. І тільки завдяки збільшенню кількості новостворених ДБСТ, ми матимемо змогу влаштовувати більше дітей до сімейних форм виховання та створити для кожної дитини щасливе дитинство в сімейному оточенні», - наголосила начальниця служби у справах дітей.

✔️Так, за підсумками вищезазначеного, задля вирішення існуючої проблеми, до рішення Конгресу Ірина Пономарьова висунула наступні пропозиції:

⁃ опрацювати питання щодо надання субвенцій з державного бюджету або надання допомоги за рахунок залучення неурядових донорських коштів для будівництва нових ДБСТ;

⁃ сформувати фонд земельних ділянок для будівництва ДБСТ;

⁃ забезпечити пошук родин та проходження ними навчання для створення сімейних форм виховання.

Фото без описуФото без опису