Фото без описуПАМ'ЯТКА

ЯК  ВБЕРЕГТИСЯ  ВІД   ІНФЕКЦІЙНИХ  ЗАХВОРЮВАНЬ  ТА  ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ПІД  ЧАС  НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ!

 

Для запобігання виникненню та поширенню інфекційних захворювань серед людей та тварин на підтоплених територіях, рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

  1. Часто мийте руки, посуд і поверхні, де готується їжа.
  2. Мийте руки та робочі поверхні до, під час і після приготування їжі, так  як  мікроби можуть залишатися на ваших руках, посуді, обробних дошках і стільниці протягом тривалого часу.
  3. Використовуйте для харчування лише продукти та консервацію, що зберігалися у захищених від підтоплень приміщеннях.
  4. Не вживайте  продукти, які були замочені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою.
  5. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, в невстановлених місцях. Небезпечними можуть бути будь-які продукти харчування.
  6. Обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддайте термічній обробці. Готові страви зберігайте без холоду не більше 2-х годин, не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився.
  7.  При споживанні  овочів, фруктів  та ягід  добре промийте їх водою та обдайте окропом.
  8.  Не пийте воду з відкритих джерел та з джерел водопостачання, якщо вони були затоплені і забруднені. На час підтоплення та на  період очищення і знезараження джерел водопостачання  використовуйте   питну  воду  гарантованої  якості (наприклад: фасовану  бутильовану  воду).
  9.  Після сходу води з ґрунту необхідно:
    -  провести   рекультивацію   земель  (очистити  поверхню  ґрунту   від   сторонніх  предметів  (гілля,  сміття   тощо),  перекопати   городи   і   присадибні    ділянки    на   глибину  20-25 см;
    -  індивідуальні   вигреби   та   вбиральні (туалети)  у   разі  переповнення водою спорожнити     за   допомогою    асенізаційної    машини  та  продезінфікувати  хлорним  вапном  або  іншим   дезінфекційним   засобом   призначеним   для  цього;
    -  колодязі   звільнити   від  нанесеного   бруду,  очистити,  спорожнити   та продезінфікувати  в   них   воду  дезінфікуючими  засобами,  
    які   дозволені   для  використання  в України   згідно     державного     реєстру   дезінфікуючих   засобів,    розрахунки     здійснюються   відповідно  до   інструкції   із  застосування  препарату  ;

-  провести  дератизацію  в  місцях  можливого  скупчення гризунів.

10.   Просушіть  будинок  та регулярно його  провітрюйте,  проведіть  ретельне   очищення та дезінфекцію забруднених   приміщень,  посуду   і   домашніх   речей,  прилеглої   до  будинку території.

У разі появи ознак інфекційних  захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи  на  тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь  самолікуванням.

Пам’ятайте!   Знати - значить упередити і зберегти життя і здоров’я!

 

 Баштанське районне  управління  Головного

 управління  Держпродспоживслужби  в

 Миколаївській  області.