Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб спільних для тварин та людей. Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці.

В Україні кампанії з пероральної імунізації лисиць проти сказу почали впроваджувати в польових умовах в кінці 90-х років ХХ ст. Однак, у зв’язку із обмеженими фінансовими можливостями здійснювали в областях з високою превалентністю сказу.

В Миколаївській області,  тому числі у Снігурівському районі імунізацію диких тварин проводили в 2007 та 2008 роках рекомбінантною вакциною Raboral V-RG (Франція) шляхом розкладання вакцини з приманкою, в тому числі у місцях перебування лисиць – біля нір та слідів. Вивченням ефективності цього заходу було встановлено високу ефективність споживання вакцини цільовими видами тварин, високу ступінь імунного захисту у лисиць, що сприяло створенню благополучної щодо сказу ситуації на вакцинованих територіях.

           На протязі останніх років (2018-2020) вакцину розкидали з літаків, потім вівся контроль її споживання шляхом проведення лабораторних досліджень зубів лисиць здобутих на наявність біомаркеру – тетрацикліну та сироваток крові лисиць на наявність антитіл до вірусу сказу.

Пероральна імунізація диких тварин буде проведена й цього року.

На виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних та паразитарних хвороб тварин в Україні у 2021 році, погодженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 21.01.2021 за №1, у вересні місяці 2021 року на території Миколаївської області планується проведення пероральної вакцинації проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною з літаків.

Літаки оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини для підтвердження, щоці засоби повітряного транспорту слідкують заздалегідь встановленим лініям і документування того, що на даній лінії було викладено заплановану кількість доз.

Для фіксування точної локалізації розподілу використовують прилади GPS. Мінімальна щільність принад повинна бути не менше ніж 20 доз/км2.

Розповсюдження вакцини здійснюватиметься за таким принципом:

  • обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів із врахуванням ареалу проживання лисиць;
  • принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території.

Приманка безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликих брикетів розміром 3х5 см із запахом м'ясо-кісткового борошна. У середині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу.

Снігурівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області посить з порозумінням відноситись до даного заходу та при виявленні приманок не брати їх руками, не переносити та не руйнувати. Особливе прохання застерегти дітей, щоб при знайденні приманок з вакциною не гралися ними, а тим більше не пробували їх розламувати.