Обережно – сказ в селі Першотравневе Снігурівської міської ради

19 березня 2021 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Снігурівській райдержадміністрації, порядок денний «Про встановлення карантинних обмежень по сказу собаки в с. Першотравневе Снігурівської міської ради Баштанського району Миколаївської області». Також встановлено загрозливу зону - села Васильки, Трудолюбівка, Калинівка, Бурханівка Снігурівської міської ради, Гуляй Городок, Суворе, Світла Дача, Великопілля, Горохівське, Виноградне, Новий Шлях та с-ще Галаганівка Горохівської сільської ради, єгерські обходи №9, №7, №3 ПОГ «Снігурівське МРГ».

На засіданні було повідомлення про наступне. В одному з домогосподарств с. Першотравневе 12 березня собака нанесла укус власній господарці. Жінка вона звернулась до БСМП м. Миколаїв для отримання медичної допомоги. Про даний випадок було повідомлено Снігурівське управління Держпродспоживлужби в Миколаївській області 15 березня, в той же день собака була клінічно обстежена та поставлена на 15-денне карантинування. 17.03.2021 року собака загинула.

Фахівцями Снігурівської РДЛВМ 17.03.2021 відібрано голову та направлено до Миколаївської РДЛ Держпродспоживслужби для виключення сказу. Труп тварини разом зі шкірою спалений. В той же день проведено профілактичне щеплення проти сказу м’ясоїдних, які утримуються в населеному пункті.

Звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Миколаївської РДЛ Держпродспоживслужби №000948 п.м./21 від 18.03.2021 встановлений діагноз на сказ.

Територія минулого Снігурівського району стаціонарно неблагополучна по сказу. Останній випадок зафіксований в січні 2020 року у с. Новокиївка Новокиївської сільської ради. В селі Першотравневе з 1998 року цей випадок сказу встановлений вперше.

         У Миколаївській області станом на 1 березня 2021 року діють карантинні обмеження по сказу собак в 5 населених пунктах (м. Миколаїв, с. Брід Первомайського району, с. Шевченкове та с. Новогригоріка Вітовського району, с. Очеретня Кривоозерського району); по сказу котів – в 6 населених пунктах (м. Новий Буг, с. Новоєгорівка Баштанського району, с. Цвіткове Доманівського району, с. Зелений Гай Миколаївського району, с. Генівка Первомайського району та смт Криве Озеро), сказ Єнотовидної собаки – с. Покровка Очаківського району.

Також повідомляємо, що восени 2019 та 2020 років на території колишнього Снігурівського району проводились антирабічні заходи – щеплення проти сказу диких м’ясоїдних шляхом розкидання приманок з вакциною за допомогою літаків.