За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Стадніка продовжується робота щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань нового адміністративно-територіального устрою, функцій та повноважень майбутніх спроможних територіальних громад на новій територіальній основі.

Зокрема, 4 вересня, заступник голови облдержадміністрації Тетяна Стахевич провела  відеоселекторну нараду з представниками новоствореного Баштанського району з питань децентралізації влади в частині формування райдержадміністрації на території району.

?? У нараді взяли участь заступник директора економічного розвитку та регіональної політики ОДА Оксана Гейко, директор департаменту соціального захисту населення ОДА Оксана Єльчієва, директор департаменту освіти і науки ОДА Олена Удовиченко та начальник КНП «Миколаївський обласний центр громадського здоров’я» Миколаївської обласної ради Оксана Баланська.

На початку зустрічі Тетяна Стахевич нагадала, що в Україні розпочався один із найважливіших етапів реформи децентралізації. Верховною Радою України 17 липня 2020 року прийнято постанову «Про утворення та ліквідацію районів» за № 807-IX, якою ліквідовано 490 старих районів і утворено 136 нових.

До складу новоствореного Баштанського району увійшли чотири райони: Березнегуватський, Казанківський, Новобузький та Снігурівський, на території яких буде створено 12 об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Заступник голови облдержадміністрації зазначила, що після виборів 25 жовтня 2020 року та з нового бюджетного періоду всі громади матимуть однакові повноваження та ресурси.

«Позавчора відбувся селектор з Міністерством фінансів України на якому повідомили, що вносяться зміни до бюджетного кодексу і згідно адміністративно-територіальному устрою з 01 січня 2021 року усі ОТГ переходять на прямі міжбюджетні відносини з Міністерством фінансів України», – зазначила Тетяна Стахевич.

Тетяна Стахевич також акцентувала увагу на необхідності активізації роботи по розробці Стратегії територіальних громад, які сформуються після 25 жовтня 2020 року згідно з затвердженої Державної стратегії регіонального розвитку на 2021—2027 роки та Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2027 року.

Крім того, Тетяна Стахевич ознайомила присутніх з вимогами до підготовки проєктів, які будуть реалізовані в рамках Національної програми, ініційованої Президентом України, «Велике будівництво» на території Баштанського району.

Керівники та заступники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, ознайомили присутніх з основними змінами, які будуть відбуватись в сфері соціального захисту населення, охорони здоров’я та розповіли про функції та повноваження органів місцевого самоврядування в сфері освіти.

У ході наради було доручено головам РДА та ОТГ:

????проводити інформаційну кампанію із зазначених на нараді питань;

????переглянути та доопрацювати проєкти, які будуть фінансуватися за кошти державного фонду регіонального розвитку у 2021 році та в рамках національної програми “Велике будівництво”;

????активізувати роботу щодо створення системи надання соціальних послуг на території громад.

Наприкінці зустрічі Тетяна Стахевич наголосила, що децентралізація – це реформа, яка об'єднала зусилля Президента, місцевого самоврядування, парламенту та уряду і досягти результату, отримавши нову європейську систему адміністративно-територіального устрою, можливо тільки об’єднавши зусилля. Вона запевнила присутніх, що зі свого боку облдержадміністрація гарантує всебічну організаційну підтримку та інформаційно-просвітницьке сприяння органам місцевого самоврядування з метою реалізації регіональної політики та впровадження реформи децентралізації.