Першочерговий виклик владі ОТГ - наповнення місцевого бюджету.

 

10 лютого перший заступник голови Горохівської ОТГ І.Зіньковський провів робочу нараду з юридичними особами - керівниками фермерських господарств та приватними підприємцями, що працюють на території вищезазначеної громади. В цьому заході брали участь також і депутати з різних постійних комісій сільської ради, зокрема, С. Г. Фурсенко, О. М. Клепач, С. Л. Крісанов та Д. П. Кугляр.

 

Основною темою цієї зустрічі було обговорення питання наповнення місцевого бюджету, насамперед, своєчасної та прозорої сплати оренди за використання земель як державної, так і комунальної форм власності, ставків тощо. Під час спілкування присутні торкнулися позиції стосовно орендної сплати, згідно чинного законодавства та відповідних договорів оренди земельних ділянок.

 

Ігор Юрійович акцентував увагу на упорядкуванні документації, особливо, що стосується наявності кадастрових номерів на ту чи іншу ділянку. Незабаром очікується передача Держгеокадастром України земель державної власності до комунальної власності громад. Тобто, розпоряджатися подальшим користуванням земель буде опікуватися виключно громада.

 

Вже до 20 лютого поточного року орендарі землі повинні задекларувати та направити до податкової інформацію щодо своєї діяльності. Звісно, саме орендна плата за використання земельних ресурсів є вагомим доходом до бюджету будь-якої ОТГ. Тож, Горохівська не є винятком. Тому, І. Ю. Зіньковський звернувся до присутніх з конкретним проханням від влади, депутатського корпусу, щоб у згаданих деклараціях сільгоспвиробники зафіксували хоча б 2000 гривень з 1 га орендної плати за рік. Це дасть змогу, незважаючи на кількість та якість земельних ділянок, збільшити місцеву казну. На сьогодні Держгеокадастр довів по Миколаївській області середню нормативно-грошову вартість 1 га землі сільськогосподарського призначення до понад 27000 гривень, з чого й вираховуватиметься сума орендної плати із застосуванням певних коефіцієнтів. До речі, заплановано зібрати близько 2 млн. гривень до бюджету саме з цієї оренди, а при запропонованій владою пропозиції місцева казна може значно поповнитися. Хоча, відчути це громада зможе, перетнувши екватор фінансового року, лише тоді, коли розподілятимуть вільні залишки. Проте, це й стане тим стратегічним резервом коштів, котрі вкрай необхідні на утримання всієї соціальної сфери.

 

Ось така відверта дискусія влади з громадою, під час якої кожен, хто хотів, мав змогу висловити своє бачення стосовно ситуації, що склалася навколо проблем з додаткового наповнення бюджету. Власне, самі фермери висловили спільне побажання, щоб кожен мешканець Горохівської територіальної громади, незалежно від свого соціального чи майнового статусу, брав активнішу участь у життєдіяльності ОТГ. Це стосується як контролю за цільовим використанням бюджетних коштів, так і внесення пропозицій до постійних комісій сільської ради щодо розвитку інфраструктури громади. Зрештою, знайшли порозуміння, що вже саме по собі несе певний позитив. Бо, тільки за умов спільної злагодженої співпраці представників влади й бізнесу, зажевріє надія на те, що, власне, Горохівська ОТГ стане потужною та самодостатньою громадою, задовольнивши вимоги її мешканців та впевнено долаючи всілякі виклики сьогодення. Сподіваємося, що так воно й буде надалі!