В Горохівській ОТГ обговорили питання наповнення бюджету територіальної громади.

 

На початку лютого у кількох населених пунктах Горохівської ОТГ відбулися збори за участю мешканців територіальної громади, зокрема, депутатів місцевої ради, в.о. старост Баратівського (Л.М.Павлік) і Суворського (О.Д.Ящук) старостинських округів та землевпорядників. Ініціаторами цих заходів стали голова Горохівської ОТГ В.Л.Бійчук та його перший заступник І.Ю.Зіньковський. Основними темами зустрічей, насамперед з одноосібниками та керівниками фермерських господарств, були питання раціонального використання земель сільськогосподарського призначення, відповідне до цього оподаткування з доходів на прибуток та своєчасне заповнення декларацій стосовно сплати податків до бюджету вищезазначеної громади.

 

Валерій Леонідович Бійчук звернувся до присутніх з пропозицією практично від двох депутатських постійних комісій: бюджетної (голова - П.М.Кугляр) та з питань земельних відносин (голова - О.М.Клепач) щодо запровадження чесного та неупередженого заповнення декларацій одноосібниками, особливо статті про їх безпосередній прибуток. Справа в тому, що суттєвих проблем зі сплатою податку за використання земельних ресурсів у громадян не існує. Проте, частина декларантів у статті доходів не вказує жодної копійчини. Хоча, переважна більшість одноосібників справно сплачує за все, чесно надаючи реальні дані. Бажано. щоб це робили всі без винятку землекористувачі.

 

У ході відвертого діалогу з владою з'ясувалося, що подібні випадки недекларування доходів на прибуток має місце, але якщо цю прогалину виправити, бюджет громади, безперечно збільшиться. Одноосібники жваво обговорювали про наболіле, ставили низку різноманітних питань, на які також дав роз'яснення Ігор Юрійович Зіньковський. Мешканців громади, до речі, хвилює не лише їх особиста праця на землі. Сельчани, до того ж, переймаються станом доріг, утриманням на гідному рівні дитячих садків, шкіл, клубів, ФАПів тощо.

 

Нагадали один одному про те, що коли постало питання створення ОТГ, тоді представники громади із розумінням його підтримали. Тому що розраховували, як завжди, на покращення життя. Для цього й вирішили об'єднатися докупи мешканці Горохівської, Баратівської та Суворської сільських рад з адміністративним центром громади у Горохівському.

 

Фактично лише з 1 січня 2020 року розпочалася бюджетна історія новоствореної ОТГ. Зрозуміло, що бажань досягти позитиву та зробити безліч необхідного аж зашкалює. Шкода, дається взнаки брак необхідних коштів. Тож, на зборах знайшли консенсус, дійшли згоди щодо поставлених викликів сьогодення та пристали на оголошену пропозицію керівництва ОТГ, його депутатського корпусу стосовно чесного декларування своїх доходів та своєчасної сплати відповідних податків, з яких 60% залишаться на місцях для сталого розвитку інфраструктури громади та утримання об'єктів соціальної сфери. А це, погодьтеся, добра ознака порозуміння. Врешті-решт, всі почули кожного і домовилися працювати прозоро.

 

Що ж додатково може отримати громада?! Наведу приклад. Якщо кожен одноосібник до 1 травня поточного року задекларує хоча б 2 тисячі гривень у статті власного прибутку з 1 га землі за 2019 рік, то, практично 216 гривень доотримає бюджет громади з кожного гектара. Враховуючі, що в межах Горохівської ОТГ обробляється 1600 га, порахуйте, це доволі суттєве вливання.

 

Не без того, що, йдучі назустріч владі, громада теж озвучує й свої вимоги стосовно створення сприятливих умов для ведення сільськогосподарських робіт. Та й контроль над використанням бюджетних коштів залишається виключно за громадою. 

 

Безперечно, необхідно спільними зусиллями дбати про подальше існування Горохівської ОТГ і перейматися її позитивними надбаннями. І в цьому є певний сенс. Бо для чого тоді було город городити, чи не так, шановні?!