Фото без опису

Згідно з інформацією Європейського Союзу (через систему нотифікації про хвороби тварин – ADIS)та Всесвытньоъ органызацыъ охорони здоров’я тварин (WOAH) на території Республіки Польща зареєстровані випадки захворювання птиці на хворобу Ньюкасла. 

Розпорядженням Головного державного інспектора України від 13.07.2023 №23 «Щодо обмежень на ввезення в Україну вантажів з Польщі через реєстрацію хвороби Ньюкасла» заборонено ввезення в Україну з Республіки Польща інкубаційних яєць,птиці, продуктів з неї (за винятком продуктів, що пройшли обробку методом, який гарантує знищення збудника вказаного захворювання відповідно до Вимог).

Хвороба Ньюкасла (псевдочума) – висококонтагіозна хвороба птахів із загону курячих, виявляється ураженням органів дихання, шлунково-кишкового тракту і центральної нервової системи. Дуже висока епізоотична небезпека захворювання пов’язана з розносом інфекції на різні континенти з птахівничою продукцією. Тому хвороба Ньюкасла включена до списку А (особливо небезпечних хвороб) МЕБ.

Економічний збиток від Хвороби Ньюкасла значний через високу захворюваність не щеплених птахів (серед курчат до 100%) і летальність (від 60 до 90%). Перехворілі курчата погано ростуть. Великі витрати пов’язані з проведенням жорстких карантинних заходів і знищенням хворої та підозрілої у захворювання птиці.

Ефективних засобів лікування від хвороби Ньюкасла не розроблено. У промислових птахівничих господарствах вся хвора птиця через загрозу розносу інфекції підлягає знищенню.

Дієвими засобами захистити птицю від цієї хвороби є своєчасна імунізація всього поголів’я сучасними вакцинами, зареєстрованими в Україні та дотримання вимог біобезпеки при утримання птиці.