“Ми можемо відновити зрошувальні землі з 30 тисяч гектарів до 120 тисяч”, - голова Миколаївської ОДА Віталій Кім

 

У середу, 17 лютого, голова Миколаївської обласної державеої адміністрації Віталій Кім, перший заступник голови Миколаївської ОДА Георгій Решетілов та депутат Миколаївської обласної ради Іван Кухта ознайомились із діяльністю Управління каналів річки Інгулець, що у місті Снігурівка, та обговорили питання зрошення сільськогосподарських земель у Миколаївській області.

Так, очільник області провів робочу нараду із начальником Управління каналів річки Інгулець Тарасом Котом, на якій ознайомився із роботою підприємства, поспілкувався із колективом та відвідав головну насосну станцію.

"Система зрошення земель дуже важлива для області. В рамках розвитку громад й територій є плани реалізації програми щодо відновлення зрошувальних потужностей. Це ініціатива Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, для її  реалізації на місцях мені було необхідно розібратись із реальним станом речей. Ми проговорили плани та перспективи, які є у підприємства, та який фінансовий результат можемо отримати найближчим часом", - сказав Віталій Кім.

Голова ОДА додав, що на початку березня планується зустріч із сільгоспвиробниками Миколаївської та Херсонської областей, на якій будуть обговорені питання зрошення сільськогосподарських земель та нагальні потреби аграріїв. Це 133 підприємства, які користуються водою на території Миколаївської області та 44 підприємства із Херсонської області.

Віталій Кім зазначив, що підприємство його приємно вразило та висловив надію на плідну співпрацю.

"Це відкриття, що на підприємстві працює близько 1000 людей. Також воно постачає 85 млн кубів води на рік. Сподіваюсь, що наша співпраця призведе до того, що ми можемо відновити зрошувальні землі з 30 тисяч гектарів до 120 тисяч. Звичайно, не за один рік. Ми будемо розробляти план дій та працювати у цьому напрямку. Це дуже важливо для нашої області, адже землі, які зрошується приносять набагато більше доданої вартості. Це в свою чергу призведе до збільшення доходів та податків в області, - зазначив очільник ОДА.

Також Віталій Кім звернувся до керівника підприємства, щоб він надав свої пропозиції до нової державної програми підтримки зрошення на Півдні України.

Довідково. Управління каналів річки Інгулець (далі УКРІ)  створено у січні 2019 року, шляхом об’єднання двох державних підприємств: Управління каналу Дніпро-Інгулець та Управління каналів Інгулецької зрошувальної системи. Підпорядковується Державному агентству водних ресурсів України.

На балансі підприємства знаходиться 4 головних насосних станцій та 610 км каналів. Підприємство обслуговує 4 гірничо-збагачувальні комбінати Кривбасу, та 175 сільгосппідприємств. На підприємстві працює 905 осіб. За два роки роботи заробітна плата зросла в 2,3 раза і за станом на сьогодні становить 12 852 грн. У 2020 році підприємством сплачено 39,9 млн. грн.. податків та зборів (що на 32% більше, порівняно з 2019 р.). Надходження від надання платних послуг становили 247,3 млн. грн.( що на 55% більше, порівняно з 2019 р.). 

Обсяг поданої води у маловодні регіони - 308,8 млн. м куб. Площа фактичного зрошення - 30,2 тис. га (що на 5,2% більше, порівняно з 2019 р). Площа можливого зрощення - 121 тис. га.

***

Також стежити за нашими новинами можна у Фейсбук:  https://www.facebook.com/mykoda/

Для отримання додаткової інформації звертайтесь за телефонами: 

067-750-13-62 – Павло Москальов

066-350-38-97 – Меланія Саркісян

095-566-41-01 – Тамара Старожук

 Фото без описуФото без описуФото без опису