На порталі «Децентралізація» за ініціативи Міністерства розвитку громад та територій з’явилася інтерактивна сторінка нового адміністративно територіального устрою: https://atu.decentralization.gov.ua/. Тут зібрані основні дані про нові адміністративно-територіальні одиниці –  територіальні громади та райони – у різних форматах.

Щоб швидко знайти ту чи іншу територіальну громаду, можна скористатися інтерактивною мапою. Загальні характеристики нового АТУ країни в цілому і кожної області окремо є у розділі «Атлас». У розділі «Межі АТУ» для вільного завантаження розміщені полігональні шари геопросторових даних меж областей, районів та територіальних громад. Найближчим часом ця сторінка поповниться даними про нові коди одиниць адміністративно-територіального устрою (КОАТУУ), детальною інформацією про склад нових районів.

«З самого початку реформи у 2014 році ми намагалися робити її хід і результати максимально відкритими і доступними. Інтерактивна сторінка нового адміністративно-територіального устрою з набором даних для вільного завантаження, користування та розповсюдження – чергове підтвердження того, що ми зацікавлені у прозорості і максимальному поширенні знань про ті зміни, які відбулися і ще відбудуться в країні завдяки децентралізації. Вдячні експертам і представникам міжнародних проектів, які підтримують нас у реалізації реформи і, зокрема, у впровадженні сучасних інформаційних інструментів», – сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Керівник групи експертів, які працювали над створенням сторінки і Атласу АТУ, Павло Остапенко зазначив: «Зміна адміністративно-територіального устрою України на рівні районів і громад – дуже важливий етап розвитку країни, над яким не один рік працювала чимала кількість державних чиновників та експертів, були залучені фахівці багатьох проектів та програм міжнародної технічної допомоги. На мою думку, тільки завдяки відкритості, громадським обговоренням та фаховим дискусіям ці зміни вдалося реалізувати – все це публічна сторона реформи. Але є ще технічна – сотні тисяч таблиць, тисячі проектів карт, мільйони цифр. Ця сторінка нового АТУ – фіналізація реформи з технічної сторони, вона показує конкретні цифри про нові адмінтеродиниці: площу, кількість населення, склад, межі, тощо. І важливо, що ці дані тепер є у відкритому доступі, вони прості та зрозумілі. Сподіваюся, в найближчому майбутньому відкритих даних про регіони, нові райони, територіальні громади та населені пункти буде все більше. Наша експертна спільнота цьому точно сприятиме».

Картографічні матеріали підготовлено за підтримки проекту «Підтримка належного врядування в місцевих громадах, як складової реформи децентралізації» Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Сторінку проекту створено за підтримки Товариства дослідників України.