З 1 вересня діти знову підуть до школи. Як сказав на початку серпня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю «Радіо Свобода», це буде «нормальний навчальний рік».

Що саме малось на увазі, стало відомо 25 серпня, коли, поспілкувавшись із міжнародними експертами, освітянами, а також урахувавши рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я України представило оновлені правила навчання у школах в умовах пандемії.

Пояснюємо, що саме зміниться для школярів та працівників навчальних закладів. Усі правила та рекомендації чинні для шкіл у «зеленій», «жовтій» та «помаранчевій» зонах. Якщо ж школа опинилась у «червоній» зоні – заклад зачинається, а школярі та педагоги працюють у дистанційному режимі.

«Колір» епідемічної небезпеки для окремих міст і районів встановлюється щотижня по четвергах та починає діяти з понеділка. Рівень загрози визначають за трьома критеріями: заповненість ліжок у медзакладах, середня кількість тестувань на COVID-19 та показник захворюваності в містах і районах. При цьому «червоний», «помаранчевий» або «жовтий» рівень епідемічної небезпеки може бути знятий не раніше, ніж через 14 днів. Тобто в «червоних» зонах школи зачинятимуться на карантин не менше, ніж на два тижні.

Як же працюватимуть школи за межами «червоних» зон?

Масковий режим і перевірки на вході до школи

1. Вхід до навчального закладу та пересування там дозволяється лише в масці чи респіраторі, з температурою не більше 37,2 для педагогів та персоналу. Останнім обов’язково проводитимуть температурний скринінг на вході, учням – ні.

2. Під час занять маски чи респіратори використовувати не обов’язково. У регіонах, які відносяться до «помаранчевої» зони, педагогам рекомендують викладати у захисних щитках. У «жовтих» і «зелених» зонах – лише дотримуватися дистанції від 1,5 метра.

3. Учням 1-4 класів дозволено не лише навчатись у класі, а й ходити по школі без масок.

4. Батькам та іншим людям, які супроводжують дітей, заборонено заходити до школи. Виняток із правила – люди, які супроводжують осіб з інвалідністю.

5. Перед початком занять педагоги мають опитувати учнів щодо їх самопочуття та наявності симптомів COVID-19.

Дезінфекція та гігієна

1. Після кожного уроку необхідно не менше 10 хвилин провітрювати приміщення. Після навчального дня – обов’язкова дезінфекція приміщень і поверхонь (у тому числі дверних ручок, перил абощо). Останнє також необхідно робити після кожного уроку в тому випадку, якщо в класах займаються різні групи.

2. Окремі уроки можливо проводити на свіжому повітрі.

3. У туалеті користуватись лише рідким милом, паперовими рушниками чи електросушарками. Багаторазові рушники заборонені.

4. На вході до закладу чи його приміщень необхідно організувати місце для дезінфекції рук. На це місце повинні вказувати яскраві позначки-наклейки. У МОЗ вважають, що використання антисептиків доцільне лише за відсутності доступу до води з милом. Протирати руки вологими серветками з метою знезараження не рекомендується.

5. Так само необхідно організувати місця для збирання використаних засобів індивідуального захисту (масок, рукавичок) в окремі контейнери з кришками.

Харчування

1. Забороняється харчування за типом «шведського столу», а також питні фонтанчики. Пити можна з власних пляшечок-чашок або користуватись фасованою продукцією школи.

2. Діти не мають самі підходити за їжею – на столах уже буде накрито, а між ними має забезпечуватись відстань, не менша 1,5 метра. За столом можуть одночасно перебувати чотири людини.

3. Якщо школа не може забезпечити дітей гарячим харчуванням, вона має організувати роздачу попередньо фасованої їжі.

3. Працівники їдальні зобов’язані працювати в масках та рукавичках.

Шкільний транспорт (якщо він є)

1. Організатор-перевізник зобов’язаний дезінфікувати салон наприкінці кожної робочої зміни.

2. Водії повинні бути в масках та при антисептиках, так само як і пасажири.

3. На початку зміни водії проходять скринінг температури: якщо вона перевищує 37,2 або присутні інші ознаки гострої респіраторної хвороби – до роботи цих працівників не допускають.

Що станеться, якщо у школі виявили COVID-19?

1. Якщо в учня виявили ознаки гострої респіраторної хвороби, учень одягає маску та має бути тимчасово ізольованим у спеціально відведеному для цього приміщенні. Батьків мають поінформувати та прийняти узгоджене рішення щодо направлення в лікарню.

2. Коли в учня виявляють підозру на COVID-19 (це встановлюється лікарем), то клас переводиться на дистанційне навчання до отримання результатів тесту. Якщо учень таки хворий – весь клас дистанційно навчається протягом двох тижнів самоізоляції.

3. Якщо в педагога чи іншого працівника на вході до закладу виявляють температуру, більшу за 37,2, – їх на роботу не допускають та рекомендують звернутися за медичною допомогою. Якщо ж температура чи інші симптоми COVID-19 проявилися вдома – про це варто попередити заздалегідь і на роботу не виходити.

Тут є і прогалини. Наприклад, невідомо, у якому форматі має навчатися клас, якщо захворів хтось із педагогів. У своєму Facebook заступниця міністра освіти Любомира Мандзій прокоментувала це так: «Спершу визначається коло контактних осіб. Вчителі, які будуть визначені як “коло контактних”, будуть відправлені на самоізоляцію».

Правила не передбачають окремих норм для літніх освітян чи працівників та учнів, які мають супутні захворювання, що підвищують ризики захворіти COVID-19. Згідно з рекомендаціями Центру з контролю та профілактики захворювань у США, таким людям варто запропонувати працювати віддалено або ж змінити посадові обов’язки на такі, де ризики знижені.

Про що школи мають подбати перед початком навчального року?

1. МОЗ рекомендує мінімізувати пересування учнів між класами. Бажано, щоби протягом дня діти проходили всі заняття в одному приміщенні. Також навчальний процес варто організувати так, аби уроки починались і закінчувались для різних груп у різний час. За можливості – організувати навчання у різні зміни.

2. Крім того, графік навчання варто організувати так, аби учні не скупчувались в одному місці. Слід розробити різні маршрути руху, помітивши їх спеціальними наліпками-наклейками. А також залучити всі можливі входи-виходи в навчальний заклад.

3. Працівників школи мають забезпечувати на робочому місці засобами захисту на кожні п’ять днів з розрахунку одна маска на три години роботи.

4. Наради і збори рекомендується обмежувати. Виняток – педагогічні ради, конкурсні комісії абощо.

5. Медичні пункти необхідно забезпечити безконтактними термометрами, антисептиками, засобами індивідуального захисту. У школі мають висіти плакати з інформацією про необхідність респіраторної гігієни, етикету кашлю.

Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на засновника (власника) та керівника закладу освіти. Наразі відомо, що принаймні масками та антисептиками школи мають забезпечити органи місцевого самоврядування. Чи можуть чиновники чи навчальний заклад звертатись по допомогу до батьків – питання відкрите.