12 серпня, на черговому засіданні уряду підтримано проект Закону «Про паспорт громадянина України в форматі книжечки». Про це повідомляє  прес-служба МВС.

Фото без опису

Згідно документу, планується поступова заміна паспортів - книжечок з обігу.  Їх замінять пластикові картки.

Проект закону передбачає наступні строки дії паспорта:

- для громадян у віці від 16 до 25 років - до дня досягнення особою 25-річного віку;

- для громадян у віці від 25 до 45 років - до дня досягнення особою 45-річного віку при умові, що до дня вступу в силу цього закону в паспорт вклеєна нова фотокартка по досягненню особою 25-річного віку, а у випадку, коли паспорт був оформлений в період після досягнення особою 25-річного віку до дня досягнення нею 45 років, - фотокартку при оформленні паспорта;

- для громадян у віці від 45 років - безстроково при умові, що до дня вступу в силу закона в паспорт вклеєна нова фотокартка по досягненню особою 45-річного віку, а у випадку, коли паспорт був оформлений по досягненню особою 45-річного віку, - фотокартку при оформленні паспорта.

Таким чином, коли громадянину України необхідно буде вклеювати наступне фото, паспорт у форматі книжечки будуть заміняти на пластикову картку. Нові паспорти видаватимуть виключно у форматі пластикових карток.

Нагадаємо, що у 2018 році уряд заборонив оформляти паспорт громадянина України з використанням бланка у форматі книжечки. Проте, згодом  Велика палата Верховного Суду відмінила заборону на оформлення паспорта у форматі книжечки замість картки посвідчення особи з електронним чипом (ІD-картки).