Громадянська мережа ОПОРА та Центральна виборча комісія співпрацюватимуть у впровадженні політики відкритих даних, зокрема розробки і створення адаптованих для ЦВК онлайн-сервісів.

Відповідний Меморандум про співпрацю голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська та голова ЦВК Олег Діденко підписали 13 серпня.

Фото без опису

Відкриття громадськості доступу до відомостей, пов’язаних з організацією підготовки та проведенням виборів, у форматі відкритих даних є важливим для підвищення рівня прозорості та відповідальності ЦВК та спрямоване на реалізацію вимог законодавства України в частині оприлюднення відкритих даних.

Співпраця передбачає напрацювання пропозицій щодо принципів політики відкритих даних ЦВК та їх впровадження, обговорення підготовки, своєчасного оновлення та публікації ключових наборів відкритих виборчих даних. За результатами обговорень буде визначено переліки наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних. На основі цих даних передбачається створення та популяризація візуалізацій, інструментів та аналітичних матеріалів.

Також у рамках співпраці планується проведення спільних заходів (семінарів, лекцій, тренінгів, конференцій) для зацікавлених сторін.

Очікується, що таке об’єднання зусиль покращить доступ до інформації про загальнодержавні та місцеві вибори в Україні та спростить подальше її використання.