Нещодавно в Малій залі Снігурівського РБК відбулася презентація Всеукраїнської Аграрної Ради ( ВАР ), під час якої керівники фермерських господарств, одноосібники мали змогу детальніше ознайомитися з напрямками роботи цієї громадської організації та певними досягненнями щодо підтримки малого та середнього бізнесу, що працює в аграрному секторі України.

Зокрема, в ході зустрічі з місцевими трударями, представники ВАР розтлумачили всі аспекти своєї діяльності, акцентували увагу присутніх на останніх змінах у законодавстві, запропонували партнерство та інформаційно-аналітичну підтримку.

     Станом на сьогодні, ВАР обєднав понад 800 господарств, розташованих в усіх регіонах нашої держави, а це вкупі становить 3, 5 млн. га земель сільськогосподарського призначення, в тому числі 140 молочно-товарних ферм з 138 тис. голів ВРХ ( 52% від промислового виробництва молока в Україні ), 38 свиноферм ( 37% від загалу в Україні ), 622 господарства рослинницького напрямку тощо.

     Основними функціями ВАР є лобіювання інтересів аграріїв, їх юридична підтримка, кооперація, корпоративна безпека та інше.

      Наразі, впродовж лише поточного року, ВАР переймається питаннями встановлення мінімального податкового навантаження – запровадження податку з 1 га землі, збереження 4-ої групи єдиного податку, зниження ставки ПДВ для продуктів та сировини для виробництва соціально значущих продуктів харчування, відстоюванням узгоджених з іншими аграрними асоціаціями позицій, відпрацюванням механізму сільськогосподарських дотацій, змінами в їх порядку та алгоритмі нарахування тощо.

     Серед вагомих досягнень ВАР можна вважати скасування норми щодо невідшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку для аграріїв, які самостійно поставляють ці культури за кордон, гарантованої щорічної підтримки аграрного сектору в розмірі не менше 1% аграрного ВВП та запровадження програми здешевлення кредитів для працівників аграрного сектору економіки. Передбачається також онлайн-доступ державних кадастрових реєстраторів до відомостей, що містяться у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно, а державних реєстраторів прав – до усіх відомостей, що містяться у Державному земельному кадастрі. За втручання ВАР знижено адміністративний тиск на бізнес, усунено надмірне втручання держави в економічні процеси.

     Запрошення аграріїв до членства ВАР не залежить від пори року: двері Всеукраїнської Аграрної Ради відкриті для всіх бажаючих чесно та прозоро працювати на землі!