Голова Держгеокадастру Роман Лещенко під час зернової конференції Grain Ukraine 2020 в Одесі  назвав три кроки з детінізації сільськогосподарської землі в Україні.

      — Навіть якщо законопроект №2194 не приймуть, то я зроблю все, щоб передати землю громадам, і ми до цього будемо готові. Найближчим часом покажемо суспільству так звані відомчі землі, де є 200 тис. га земель с/г призначення, а де на них вирощується с/г продукція. Покажемо їхній бюджет: чистий прибуток через призму супутникових знімків (врожайність вирощуваних культур),а також — хто за цим стоїть. Це перший крок на посаді голови Держгеокадастру. Другий крок — без профільного закону про приватизацію держаних земель можемо розпочати приватизацію цих підприємств трудовими корективами через механізм безкоштовної приватизації чесно і прозоро. Це можемо робити швидко. Третій крок — ми можемо показати тіньовий обіг зерна, виходячи з даних про обліковані землі. В Україні сьогодні є технічна можливість показати скільки га с/г землі в тіні через податкову службу (уже на фінальній стадії) — по коду ЄДРПО по с/г довідці бачимо заниження врожайніості. А по факту моніторингу землеь по супутнику бачимо цю податкову диспропорцію. От її ми покажемо, — сказав Лещенко.

      Він додав, що нині йдеться про мільярди доларів тіньового обігу зерна. 

      — У капіталізації, на публічній кадастровій карті з’явиться публічний шар оподаткування кожної кадастрової ділянки (щоб кожен бачив суми сплачених податків). Покажемо мультиплікатор (скільки податків не сплачено на тій чи іншій зоні, а кільки вирощено), який це тіньовий обіг зерна тисне на економіку, коли суспільство побачить скіки держава втрачає щорічно, — розповів голова Держгеокадастру.