27.01.2020| О.В. Хижняк – начальник відділу активної підтримки безробітних Снігурівської районної філії

 

"Пізнай свої можливості"

Промайнули Новорічні свята та зимові канікули і знову розпочалася профорієнтаційна робота з учнями загальноосвітніх шкіл Снігурівського району. Цього разу робота проводилася у вигляді групових консультацій з використанням психодіагностичного тестування на базі Павлівського НВК, Євгенівського НВК та Садової ЗОШ з учнями старших класів. А 27.01.2020 року з учнями старших класів Горохівської ЗОШ проведено засідання клубу для учнівської молоді “Пізнай себе”.

 Мета заходів – ознайомлення учнів з робітничими професіями, які користуються попитом на ринку праці Снігурівщини, розуміння професій та їх змісту, формування позитивного ставлення до робітничих професій та дізнання особистих можливостей в професійній діяльності.

На початку заходу учні дізнавалися наскільки важливу роль в житті людини відіграє вибір майбутньої професії. Пригадували формулу вибору та класифікацію за предметом праці по Клімову.

Вели дискусію про затребувані та популярні професії в Снігурівському районі та з’ясували що це професії: тракторист, водій, продавець, кухар, овочівник, бухгалтер тощо.

Під час презентації учні дізналися про вимоги цих професій до людини, цікаві факти, навчальні заклади та познайомилися з ринкоутворюючими роботодавцями Снігурівського району.

Учні ознайомились з основними послугами, які надає державна служба зайнятості молоді, а саме: професійне навчання, тестування за допомогою профдіагностичних методик, участь у різноманітних семінарах і тренінгах, професіографічні екскурсії на підприємства району.

Далі було знайомство з платформою «Моя професія: консультаційна мережа» та можливістю пройти онлайн тестування. У профорієнтаційному кабінеті, за допомогою тестів, старшокласники визначали свої професійні інтереси та схильності.

Результатом проведення таких заходів є розуміння учнями змісту робітничих професій та переосмислення поняття престижності здобуття саме вищої освіти, бо ж висококваліфікований представник робітничої професії на сьогодні може отримувати досить високу заробітну плату за свої вміння. А також результати тестування дають можливості зрозуміти чи підкріплені бажання та інтереси тими здібностями, які в кожного є індивідуальними.